Snö!

Det har stått stilla på bloggen sedan juluppehållet men nu är vi igång med vårt vattentema igen och vi ser fram emot vinterns och vårens alla möjligheter och de naturliga erbjudanden som årstidsväxlingarna skänker oss. I samband med att ljuset och värmen återkommer planerar vi både utflykter till Naturens Hus och ut i skogen där vi framför allt ska jobba med mossen och sankmarken.

Ettan och förskoleklassen fortsätter sitt samarbete på onsdagarna när skolan har långdag. Den 21 januari hade vi äntligen snö i Närkes Kil och klasserna passade på att titta på snön och göra två experiment. Vi samtalade om varför det snöar och hur iskristaller ser ut. Vi använde oss av boken: Mina Första Faktaböcker - Väder (Richters).


Så hämtade vi två glasburkar fulla med ren fin snö från gräsmattan.


Vad väger mest snö eller vatten?


Vi fyllde en likadan glasburk full med vatten. Barnen fick sedan gissa vad de trodde vägde mest och sen kollade vi det rätta svaret med hjälp av en balansvåg. Vi provade flera gånger för säkerhets skull och växlade vilken burk vi ställde först på vågen. Men resultatet blev alltid detsamma: snön vägde mindre.


- Ät inte snö för då får du mask i magen, sa alltid min mamma till mig, när jag var liten. Stämmer det?


Vi placerade den andra burken med snö i ett varmvattenbad så att snön smälte till vatten. Så tittade vi på vattnet med hjälp av ett förstoringsglas. Vi såg inga maskar med vår enkla utrustning, däremot kunde vi alla konstatera att det var en del smuts i burken trots att snön såg så ren ut. Att äta snö kan alltså inte rekommenderas.


Vi avslutade lektionen med att vika ihop vita kvadratformade papper och klippa dem så att de blev som snökristaller. Sen klistrades dessa upp på blåa eller vita papper. Snyggt!


RSS 2.0