Svampen

Efter det populära besöket på Aqua Nova-utställningen på
Svampen så har förskoleklassen ritat egna Svampar.
Så här tjusiga tolkningar av vårt vattentorn har de gjort:



Nobelpris

Den 10 december (så klart!) kommer vi att fira nobeldagen på Närkes Kils skola. Det blir inte bara nobelmiddag och bankett utan också utdelning av nobelpriser. Litteraturpriset kommer att delas ut i två versioner. Det ena till bästa dikt, det andra till bästa berättelse. Naturligtvis ska temat på det båda vinnande alstren vara VATTEN. Spännande!

Vattenböcker

Här kommer vi att lista några av de böcker om vatten som vi har läst och använt. Anknytningen till vatten är ibland uppenbar och direkt, ibland är den mindre självklar och mera indirekt.

Hvass, Hans: All världens fiskar. Almqvist & Wiksell, Stockholm. 1966.


F och 1 gör flera vattenexperiment

Onsdagar är det långdag och Sörgårdsdag på Närkes Kils skola. För förskoleklassen och ettan innebär det samarbete och vattentema. Idag, den 19 november, har gruppen gjort tre olika experiment.

1. Flyta - sjunka: I ett kärl med vatten provar vi olika materials flytförmåga.








2. Varmt och kallt vatten: Vi fyller ballonger och testar om de sjunker eller flyter när vi lägger dem i en vattenbalja. Sen häller vi färgat, varmt vatten i en burk med klart kallt vatten. Vad händer?





 








3. Smutsigt - rent vatten: Vi testar hur man kan rena vatten med sand. Vi gör ett eget reningsverk i miniformat och ser skillnaden på vattnet, före och efter rening.






Kursbevis Aqua Nova

Alla klasser fick varsitt diplom efter besöket på Aqua Nova
som ett bevis på genomgången kurs i vattenkunskap.
 
Så här ser de ut:



Fiskcollage och besök vid pumphuset

Det här fina collaget har barnen på Räven gjort. Räven är förskolan Sörgårdens avdelning för de äldre barnen (3-5 år).















Här om dagen tog rävbarnen en promenad till pumphuset i Närkes Kil. Där fick de se rören som hade gått sönder när vi hade vattenläcka. Dessutom följde de upp filmen med Täppas Fogelberg som berättar om vattenrör och avlopp.


Vattenforskning

3-4an har startat ett forskningsprojekt. Eleverna får välja tema fritt så länge det har anknytning till vatten. Än så länge är de i startgroparna men så här ser deras checklista ut:




Vi hoppas kunna redovisa några av forskningsrapporterna när de är färdiga!

Vattenexperiment

Förskoleklassen och ettan fortsätter med sina onsdagar i vattnets tecken. Igår, den 12 november, fyllde de två glas med lika mycket vatten. Det ena fick ett "lock" i form av aluminiumfolie. Det ska bli spännande att se vad som har hänt nästa onsdag när grupperna träffas igen!




Idag, onsdagen den 19 november, har det gått en vecka sedan vi fyllde våra vattenglas. Vi tar av folielocket och ser att det är olika mycket vatten i glasen! Det är minst i det som inte har haft lock. Vi lärde oss att det kallas avdunstning.


Vattenfilmer

Vi har lånat några filmer från Mediecenter Mälardalen om vatten. Dessa cirkulerar bland skolklasserna och på förskolan och är mycket uppskattade. Några av dem handlar om vattenförbukning och om rening av vatten och tar upp lite av det som vi lärde oss på Aqua Nova. Mycket värdefulla!

Filmernas namn och artikelnummer:
Rent vatten (U100773-02)
Runt i naturen - runt runt runt: om vatten (U41240-01)
Vatten & avlopp (4006)

På förskolan har de även tittat på ett avsnitt ur Björnes magasin där Täppas undersöker verkligheten. Täppas visar hur en toalett fungerar och vad som händer när man spolar. Ansvarig utgivare: SVT (1990).


Aqua Nova

Äntligen blev det dags för våra utflyktsdagar till Aqua Nova och slussen. Vi hade förberett oss för slussen genom filmer och information på internet. I spelfilmen Göta Kanal finns det ett avsnitt i början som visar en slussning på ett tydligt sätt. Det hade år 5-6 sett. År 3-4 hade hittat information på internet och tittat tillsammans på storbildsskärm. You Tube är en bra kunskapskälla ibland!

Alla klasser, ända från förskoleklassen, åkte till stan för en vattendag. Även om det blev lite busstrassel för de yngsta så kom de iväg på sin utflykt till slut. Ola Eklöf, skolinformatör på kommunens tekniska förvaltning, tog emot grupp efter grupp på Svampen och Aqua Nova. Ola berättade om byggnaden Svampen och sedan om vårt vatten på ett intressant och spännande sätt. Efter det gick vi igenom en utställning där barnen får prova olika experiment men också se hur vatten renas, pumpas, slussas och fungerar. Avslutningsvis visades en häftig film i storformat och effekterna var väl tilltagna och coola. Dessa handlade om vatten och vildmark. Alla var väldigt nöjda efter besöket på Svampen.

Det andra utflyktsmålet handlade om slussen, vattenparken, Svartån och fisktrappan som håller på att byggas vid kanslibron. Förutom en massa nya kunskaper  fick vi en skön promenad i vacker miljö efter ån, stadsparken och Wadköping. Det var jätteroligt att komma in till stan och få en annorlunda skoldag. Hoppas det inte dröjer för länge till nästa tillfälle!


Klass 3-4 tittar på fisktrappan.


Här står det precis vad som byggs och varför!


Om alla tar i kanske vi kan öppna portarna!


Hela gänget vid slussen.


Vi tycker att vattenparken var fin och trevlig att gå i.


Vad fint det är här! Vart ska vi gå sen?



Det var lite kallt och ruggigt den här dagen men det finns kläder för alla väder!


Promenad efter Svartån.


Här har vi varit förut!


Ola berättade jättespännande saker för oss.


En modell av vattentornet Svampen visar hur den ser ut inuti och hur mycket vatten det är i den.


Vet ni hur stor del av jorden som består av vatten?


Ola skrev på tavlan hur mycket av jordens vatten som går att dricka.


En modell visade på ett tydligt sätt hur vatten renas innan det kommer till våra kranar.


Ola förklarar att man tillsätter kemikalier till vattnet för att smutsen ska klumpa sig.


Svampen är 58 meter hög och om ett hus är högre än
Svampen så orkar inte vattnet upp till översta våningen!


Jasså är det så en toalett ser ut på insidan!


...men om ni behöver gå på toaletten så finns det en annan ute vid entrén...


Vad coolt! Vi som just var vid stora slussen! Här kan vi prova att slussa på riktigt!


Bollarna sugs ner i vattenvirvlarna!


Vågar du prova vågmaskinen?


Ola tackar för sig framför den breda och böjda filmduken.

Och vi tackar Ola för en givande timma på Aqua Nova och Svampen. Det var intressant, spännande och välgjort!

Elevens val 21 oktober 2008

På Närkes Kils skola har man elevens val  som heldagar, cirka fyra tillfällen per termin. Alla elever i år 2-6 får välja mellan fem olika teman eller aktiviteter som de lockas av och vill hålla på med under en hel skoldag. På så sätt får vi ålderblandade intressegrupper som gör något gemensamt och vi vinner inte bara nya kunskaper utan även vänskaper och sociala färdigheter.

Ett av alternativen på den senaste elevens-val-dagen var Bok och Bild. Bilduppgiften handlade om vatten (så klart!) och resultatet av detta finns att betrakta i matsalen och här på bloggen!










RSS 2.0