Godkända!
Vi är godkända av Stiftelsen Håll Sverige Rent och har fått en välkomnande bekräftelse av dem!
Stockholm vt 2008
Tack för er anmälan till Grön Flagg!
Det har gått 12 år sedan Grön Flagg startade och ett fantastiskt arbete har åstadkommits av de förskolor och skolor som är med i nätverket. Den gröna flaggan vajar idag på fler än 1000 platser och vi blir fler för varje år. Totalt är ca 1 500 förskolor och skolor med i nätverket.
När kan ni rapportera och hur?
Som Grön Flagg-skola/förskola dokumenterar ni löpande om ert arbete. Tidigast sex månader och senast 18 månader efter det att vi har fått in er anmälan kan ni skicka in er rapport.
Rapporten ska innehålla:
- En sammanfattande beskrivning av arbetet kopplat till era målsättningar.
- En beskrivning av hur miljörådet har arbetat. Från skolor vill vi även ha exempel på protokoll från något eller några miljörådsmöten.
- En friare beskrivning av Grön Flagg-arbetet med dokumentation av barnens/elevernas och personalens engagemang, t ex texter/dikter som barn/elever skrivit, fotografier.
- Rapporten ska vara godkänd av miljörådets ordförande och föreståndare/rektor.
- Förskolans/skolans namn och adress ska tydligt anges i rapporten.
Rapporteringen gör ni via ett webbformulär som ni hittar på www.hsr.se/gronflagg under länken "För dig som är medlem". Underlätta rapporteringen genom att kontinuerligt samla på er dokumentation. När rapporten sänts in tar det 4-8 veckor för oss att bedöma den.
Ni kan välja mellan en vanlig flagga (2x3 m) eller en fasadflagga (60x90 cm), det anger ni vid rapportering.
Lycka till med ert arbete!
Anna Widén
Ansvarig Grön Flagg
Stiftelsen Håll Sverige Rent
Kanothajk
Treorna och fyrorna på fritids i Närkes Kil erbjuds att åka på kanothajk med övernattning. Det har blivit en tradition och vi genomför äventyret ganska så snart efter skolavslutningen. Den 17-18 juni 2008 ger sig sju barn och två vuxna ut på ett äventyr i Järleån.
Vi startar vid Järle kvarn och går upp strax innan Axbergshammar, vid den lilla badplatsen där vägen korsar ån. Övernattningen sker vid Karlsdamm, en välskött rastplats med vindskydd, grillplats, utedass och vacker miljö.

Första paddeletappen är cirka 9 km lång och vid ett tillfälle är det så grunt och strömt att vi måste tåga med kanoterna. Det blir ett spännande och blött avbrott i den annars lugna paddelturen men alla är glada och nöjda när vi efteråt får byta till torra kläder och äta saft och bulle.

Vi studerar hur bävern har fällt massor av träd över ån och det gör bara vår resa mer utmanande. Vi får kryssa fram och det är inte det enklaste att manövrera en kanot! Vi ser tydliga spår av bäverns tänder och flera bäverhyddor men dessvärre ingen bäver. Eller var det en bäver som plaskade i åkanten...?

Många vackra intressanta fåglar sveper över vattnet. Vi ser dessutom rovfåglar som cirkulerar över åkrarna som omgärdar ån. Vi fångar grodyngel och studerar vattenlevande insekter. Tänk att skräddaren kan gå på vattnet!

Gula näckrosor pryder vattenytan på flera ställen och gul strandiris smyckar åkanten längs vår färd.
Naturligtvis badas det, både frivilligt och ofrivilligt, under vår hajk. Visst kunde vattnet vara varmare men det hör ju sommarlovet till att bada!

Vi har både sol och regn under vår hajk. Som tur är inte regnet ihållande utan kommer antingen ner som "dugg" eller som "skur".
Andra dagens paddling är betydligt kortare och det passar oss för vi är lite trötta. Vid lunchtid är vi framme vid badplatsen och vi gör rent våra kanoter blir hämtade av ett gäng föräldrar. Alla är nöjda och glada över att ha fått vara på ute på hajk!
Ansökan är skickad
Den 10 juni 2008 skickar vi in vår ansökan till Grön flagg. Här börjar vår vattenresa. Håll tummarna för att vår ansökan går igenom!
Grön flagg är en miljöutmärkelse som delas ut av Stiftelsen Håll Sverige Rent. Den vänder sig till skolor och förskolor och syftet är att visa att man i den dagliga verksamheten prioriterar ett handlingsinriktat miljöarbete och verkar för en hållbar utveckling.
Vi som söker är Närkes Kils skola och Sörgårdens förskola. Man hittar oss en dryg mil utanför Örebro. Vi delar lokaler och tillsammans är vi ungefär 120 barn och 30 vuxna.
Vi valde att jobba med VATTEN som vårt tema. Dels för att det är vattenåret i vår kommun just nu men framför allt för att det är ett så spännande tema som det går att göra så mycket med! Vi tycker VATTEN är fascinerande och att det förekommer i så många former och sammanhang som vi vill lära oss mera om. Vatten är nog det tema och element som kan barn i förskoleålder har lättast att jobba med. Vi vill på detta sätt öka förståelsen för VATTEN som livsnödvändig resurs, lära oss hur vi kan vara rädda om vårt VATTEN och hur vi kan slösa mindre av det.
Vår förhoppning är att vi genom denna blogg ska kunna berätta om vår resa och vårt projekt och dela med oss av våra erfaranheter och upptäckter.
Väl mött!